Informacje Głównego Inspektoratu Sanitarnego dla osób podróżujących na Haiti i Dominikanę
Opracowano na podstawie materiałów Pan American Health Organization (PAHO) z dnia 16.08.2011 r.
Sytuacja epidemiologiczna
Szczegółowe informacje przedstawia mapa.
Haiti
Od początku epidemii cholery w październiku 2010 r. do dnia 31.07.2011 r. Ministerstwo Zdrowia Haiti potwierdziło 419 511 przypadków zachorowań, z których 222 359 zostało poddanych hospitalizacji. Odnotowano łącznie 5 968 zgonów z powodu choroby. Najwyższy odsetek śmiertelności (powyżej 2%) wystąpił w pierwszych miesiącach trwania epidemii i – jak ocenia WHO – wynikał głównie z braku wystarczającej koordynacji działań przeciwepidemicznych. Obecnie odsetek śmiertelności z powodu cholery wynosi ok. 1,4 %. Liczba zachorowań na cholerę na Haiti stabilizowała się do kwietnia 2011 r., by w okresie od maja do czerwca ponownie zacząć wzrastać, a obecnie zachorowalność na cholerę znów ulega obniżeniu.
W chwili obecnej zwiększoną liczbę przypadków raportują departamenty: Port-au-Prence, Artibonite oraz Centralny (Centre). Natomiast najmniejsza zachorowalność występuje w departamentach: Nippes, Zachodnim (West) oraz Południowo-Wschodnim (South-East).
Źródło: http://new.paho.org/hai/
Dominikana
Zgodnie z ostatnimi danymi Ministra Zdrowia Republiki Dominikany liczba niepotwierdzonych przypadków cholery wynosi ponad 13 000, odnotowano również 87 zgonów z powodu tej choroby.
Zachorowania wystąpiły łącznie w 25 prowincjach oraz 53 miastach. Największa liczba przypadków odnotowywana jest w następujących prowincjach/miastach Dominikany: Dystrykt Stołeczny, Elías Pińa, San Cristóbal, San Juan, San Pedro de Macoris, Santiago, Santo Domingo.
Źródło: Ministry of Public Health, Department of Epidemiology, Weekly Epidemiological Bulletin, Week 22
Zachorowania na Haiti i na Dominikanie wywoływane są przez ten sam szczep drobnoustroju Vibrio cholerae O1, serotyp Ogawa, biotyp El Tor.
Wzrost liczby przypadków cholery w okresie wiosenno-letnim na Haiti i Dominikanie jest związany z porą deszczową, i towarzyszącymi jej powodziami i podtopieniami terenów zamieszkanych, co pogarsza warunki higieniczno-sanitarne oraz sprzyja rozprzestrzenianiu się choroby.
Jednocześnie należy zaznaczyć, że sytuacja epidemiologiczna Dominikany jest lepsza w porównaniu z Haiti, ze względu na ogólnie lepsze warunki higieniczno-sanitarne, a także dobry dostęp do czystej wody.
Ocena zagrożenia dla państw Unii Europejskiej
W dniu 17 lipca 2011 r. odnotowano zaimportowany przypadek cholery u angielskiej turystki, która przebywała razem z mężem na Dominikanie w okresie od 17 maja do 1 czerwca br. Objawy choroby u tej 69-letniej kobiety wystąpiły 27 maja 2011 r. Małżeństwo przebywało w znanym turystycznie kurorcie Punta Cana.
Z kolei 20 lipca 2011 r. potwierdzono zaimportowany przypadek cholery w Niemczech, u 60-letniej kobiety, która również przebywała w kurorcie Punta Cana na Dominikanie, w okresie od 12 do 26 maja br.
Z uwagi na fakt, że Dominikana jest jednym z najchętniej uczęszczanych przez mieszkańców UE regionów turystycznych, należy się spodziewać większej liczby zaimportowanych z Dominikany przypadków cholery w państwach Unii Europejskiej, w szczególności jeśli wyjazdy przypadają na miesiące wakacyjne maj-wrzesień, które na Dominikanie są okresami deszczowymi.
Jednakże ryzyko zaimportowania choroby na teren Unii Europejskiej oceniane jest jako niskie.
Zalecenia WHO dla podróżujących na Haiti oraz Dominikanę
- przestrzegaj zasad higieny osobistej (np. myj ręce wodą z mydłem przed spożywaniem posiłków, przed przyrządzaniem posiłków, po wyjściu z toalety, po zmianie pieluchy u dziecka),
- jedz tylko żywność poddaną właściwej obróbce termicznej (gotowaną, pieczoną, duszoną, dobrze wysmażoną),
- nie spożywaj surowych warzyw i owoców, ani wykonanych z nich sałatek i surówek i soków,
- nie spożywaj surowych lub półsurowych ryb i owoców morza,
- pij tylko przegotowaną wodę lub napoje z fabrycznie zamkniętych butelek,
- nie używaj kostek lodu sporządzonych z nieprzegotowanej wody lub soków,
- w przypadku odbywania podróży na Haiti, nie jest wskazane przewożenie ze sobą żywności nieprzetworzonej,
- w przypadku konieczności skorzystania z wody nieprzegotowanej, pochodzącej z niewiadomego źródła, zastosuj specjalne tabletki do odkażania wody (tabletki są dostępne w aptekach – zaopatrz się w nie przed wyjazdem),
- nie kupuj produktów żywnościowych lub napojów z przydrożnych straganów,
- stosuj się do zaleceń lekarzy oraz miejscowych służb sanitarnych.
Cholera szerzy się poprzez wypicie wody lub spożycie pokarmów zanieczyszczonych bakteriami w wyniku bezpośredniego lub pośredniego skażenia kałem lub wymiocinami osób chorych, zakażonych lub będących nosicielami. Sporadycznie szerzy się drogą kontaktu bezpośredniego człowiek – człowiek. Źródłem zakażenia mogą być także surowe i półsurowe ryby oraz owoce morza.
Więcej informacji o cholerze znajduje się na stronie www.pis.gov.pl, w zakładkach „Informacje dla podróżujących” i „Choroby zakaźne”.
W razie zachorowania w trakcie pobytu należy natychmiast poprosić o pomoc lekarską, zaś w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych po powrocie z ww. rejonów należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza, informując o przebytej podróży.
W celu uzyskania informacji o innych zagrożeniach należy przed wyjazdem na Haiti i Dominikanę skontaktować się z lekarzem medycyny podróży lub lekarzem medycyny chorób tropikalnych, najlepiej nie później niż 4–6 tyg. przed planowaną podróżą. Pozwoli to na przyjęcie zalecanej przez lekarza profilaktyki.
Więcej informacji dotyczących bezpieczeństwa na Haiti i Dominikanie znajduje się na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych w zakładce „Polak za granicą”.